Tomater – Lækre, nærende frugter

//

Tomater er lækre, nærende frugter. Det videnskabelige navn for tomatplanten er Solanum lycopersicum. Tomater har deres oprindelse i det centrale og vestlige Sydamerika. Tomatens navn stammer fra Nahuatl-sproget i Mexico. Det spanske ord tomate kommer fra Nahuatl-ordet tomatl, som betyder “at spise.” Læs mere på whiskypedia.se

Ernæring
En kop tomater i skiver indeholder lidt over fire kalorier. De resterende fem gram består af kostfibre. Ud over disse næringsstoffer er tomater meget lave i kalorier og indeholder meget lidt fedt. En kop tomater har ikke mere end fire gram fedt og lige under et gram protein. En kop friske eller dåsetomater indeholder omkring 37 % af den anbefalede daglige dosis (DV) for C-vitamin og er en fremragende kilde til kalium og andre vigtige næringsstoffer. De indeholder også gavnlige forbindelser som lycopen og lutein.

Tomater er fyldt med antioxidanter som lycopen, som er blevet grundigt undersøgt for dets positive sundhedseffekter. Derudover er tomater en fremragende kilde til vitamin A og lutein. En mellemstor tomat indeholder omkring 27 milligram lycopen, som hjælper med at beskytte øjet mod makuladegeneration og grå stær. Selvom tomater har et lavt indhold af natrium og fedt, er de rige på visse særlige næringsstoffer, såsom lycopen, som har vist sig at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Læs mere på kompasit.dk

Oprindelse
Tomatens historie er ikke klar, men den har en klar begyndelse i Mexico. Den kom sandsynligvis først til Amerika med fugle, der spiste dens frø eller bevidst migrerede fra andre dele af verden. Dets ankomst til Mexico menes at dateres tilbage til 1519, samme år som den spanske conquistador Hernan Cortes nåede kontinentet. Mens cortes ikke tæmmede tomaten, siger legenden, at han gav et par frø til den aztekiske konge Montezuma.

Tomaten havde samme ry i Nordamerika. Faktisk fik den skylden for oprindelsen af ​​tomatkardiopati, en sygdom relateret til angina pectoris. Men ifølge Julian Masats, der er teknisk landbrugsingeniør, er tomatens navn ikke en tilfældighed. Selvom denne myte måske er lidt langt ude, er det værd at bemærke, at tomaten har en lang og farverig historie. Den kendsgerning, at den er en del af Nightshade-familien, og dens latinske navn betyder ‘ulvefersken’ (solanum), må have lagt vægt på dens betydning, uanset hvor den færdes. Læs mere på bellabio.dk

Sundhedsmæssige fordele
På trods af deres størrelse og smag har tomater flere sundhedsmæssige fordele. De er høje i vitamin A og C og indeholder betydelige mængder kalium. Tomater indeholder mere kalium end bananer, men friske tomater er lavere i kalium end tomatpuré. Næringsstofferne i tomater er gavnlige for personer med diabetes og kan reducere virkningerne af sygdommen. Tomater indeholder mange af de mineraler og vitaminer, der er afgørende for hjertesundhed og knoglesundhed. Og de er lave i fedt og kulhydrater. Moderat forbrug af tomater kan hjælpe folk med at tabe sig.

Selvom de er rige på phytonutrients, bør tomater indtages med måde. Overdreven forbrug kan forårsage hududslæt og hævelse. Derudover kan for meget solanin føre til nyresten. Tomater indeholder solanin, som kan forårsage allergiske reaktioner. Så hvis du er allergisk over for tomater, bør du begrænse dit indtag. For store mængder tomater kan forårsage irritation af mund og svælg. Læs mere på laniel.dk

Opbevaring
Tomater opbevares bedst i køleskab. Disse frugter kan holde i flere dage, hvis de opbevares korrekt. Sørg for at undgå at vaske dem, før du opbevarer dem. Brug grøntsagsskuffen i køleskabet til at opbevare dem. Tomater bør aldrig vaskes, før de opbevares. Vil du dog beholde dem i længere tid, bør du bruge en fryser. Her er nogle tips til opbevaring af tomater: 

Tomater er nemme at dyrke og er lækre. Men der er en måde at forlænge deres holdbarhed og bevare deres smag og kvalitet. Forskere fra University of Göttingen undersøgte smagsforskellene mellem modne tomater og dem, der opbevares ved stuetemperatur. De tog højde for hele kæden fra gård til forbruger. De fandt dog, at der ikke var nogen mærkbar forskel i smagen. Forskerne konkluderede, at typen af ​​tomat og opbevaringsmetoden ikke har nogen indflydelse på smagen. Læs mere på daladelen.se

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark