Når man mister sin kære

//

Når du har mistet din kære

Når du som pårørende har mistet et familiemedlem kan det være en svær tid at komme igennem. Derfor er det en god ide at kontakte en bedemand som kan hjælpe dig og/eller andre pårørende. Ved en bedemand får du hjælp til alt det praktiske, samt rådighed til professionel hjælp til hvordan der ønskes at der skal siges farvel og tages afsked.

Det vigtige ved en samtale med en bedemand er desuden også, at få klarlagt den afgåedes ønsker i forhold til begravelse og mindehøjtidelighed. På denne måde kan der i fællesskab med bedemanden sikres, at den afgåedes ønsker bliver respekteret. Det vigtige når man skal finde en bedemand er, at man føler sig tryg og sikker, da der er mange følelser og store beslutninger der skal tages i den svære tid. Derfor er det vigtigt at finde den helt rette bedemand som kan hjælpe en igennem hele forløbet.

 

Hvad sker der når nogen går bort?

Det som der sker når nogen går bort, det er at en læge skal tilse den afdøde, og herefter udfylde og underskrive en dødsattest. Herefter bliver attesten indberettet elektronisk til Sundhedsstyrelsen, men samtidig skal den også udskrives i et fysiskeksemplar som skal afleveres til begravelsesmyndigheden (sognepræsten). Der forekommer desuden også regler for, hvornår den afdøde må flyttes, hvilket først må ske idet at bedemanden er i besiddelse af dødsattesten.

Det kan være svært at forholde sig til situationen i sorgens tid, og derfor er det vigtigt med en bedemand, eftersom at der senest to dage efter dødsfaldet skal indsendes en anmodning om begravelse eller ligbrænding til kirkekontoret i bopælssognet, hvor sognepræsten er begravelsesmyndighed. Dette skal desuden gøres uanset om man er medlem af Folkekirken eller ej. Dette skyldes at der skal registreres i alle systemer når nogen går bort, heriblandt kirkekontoret.

Noget som de fleste nok ikke tænker på i første omgang, er den økonomiske del. Den afdøde har som så mange andre, også haft nogle økonomiske forpligtelser. Dette kan være husleje, forsikringer, huslån, el, vand, varme, leasingaftaler, internet, telefon, avis/blad, og TV-licens. Derudover er der også de ting man ikke lige tænker over, såsom tømning af køleskab samt skraldeordning. Alt dette kan en bedemand hjælpe med at få styr på.

 

Forskellige muligheder når nogen går bort

Når nogen går bort, er der forskellige muligheder for, hvad der skal ske med den afdøde. Sommetider er der allerede taget stilling til, hvorvidt at vedkommende har ønsket en traditionel begravelse eller bisættelse. Det kan fremkomme i vedkommendes testamente eller hvis vedkommende har udfyldt en blanket omkring sin sidste vilje eller hvad vedkommende ønsker der skal ske efter at personen er gået bort. Hvad end der er tale om en begravelse eller en bisættelse, vil der stadig være den samme professionalisme fra den bedemand man vælger. Det er bedemandens arbejde at sørge for at alt der skal ske med den afgåede sker på rette vis, og med den rette respekt og sympati for de pårørende. Det er desuden også bedemanden der står for påklædning, samt sminkning hvis dette er nødvendigt, af den afdøde.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark