Sådan Beskytter Du Dit Hjem Mod Radon

//

At sikre, at dit hjem er beskyttet mod radon, er en vigtig del af at skabe et sundt bomiljø for dig og din familie. Radon er en usynlig, lugtfri og farveløs gas, der kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Selvom radon er svær at opdage, kan det have en direkte indvirkning på dit helbred – ifølge Svenska Folkhälsomyndigheten er radon den næsthyppigste årsag til lungekræft efter rygning og forårsager cirka 500 tilfælde af lungekræft bara i Sverige hvert år.

Hvorfor er Radonmåling Vigtigt?

Den eneste måde at vide, om dit hjem har forhøjede radonniveauer, er ved at foretage en radonmåling. Radon kan trænge ind i dit hjem fra jorden, visse byggematerialer som blåbetong, eller endda fra vandet. Derfor anbefaler Strålsäkerhetsmyndigheten, at man foretager en ny måling, hvis det er mere end ti år siden, den sidste blev udført, eller hvis du har foretaget renoveringer eller ombygninger, der kan have påvirket radonniveauet i indeluften.

Hvordan Udføres En Radonmåling?

At måle radon i dit hjem er en simpel proces, der kan gøre en stor forskel for dit helbred på lang sigt. Målingen bør udføres i fyringssæsonen, fra oktober til april, og vare i mindst to måneder for at give et pålideligt resultat. Følg disse trin for at udføre en radonmåling:

  1. Bestil Radonmålere: Kontakt en akkrediteret virksomhed, der specialiserer sig i radon, for at bestille målere.
  2. Placér Målere: Følg vejledningen nøje for at placere målerne korrekt i dit hjem.
  3. Send Målerne Tilbage: Når måleperioden er slut, send målerne tilbage sammen med protokollen til virksomheden.
  4. Vent På Resultatet: Resultaterne vil give dig et klart billede af radonniveauet i dit hjem.

Hvornår Skal Du Måle Radon?

Der er flere situationer, hvor en radonmåling er særlig vigtig. Her er nogle eksempler på, hvornår du bør overveje at måle radon i dit hjem:

  • Hvis det er mere end ti år siden sidste måling.
  • Efter en renovering eller ombygning.
  • Ved køb eller salg af ejendom.
  • Hvis du skifter ventilations- eller varmesystem.
  • Hvis du har mistanke om, at der er radon i dit hjem.

At foretage en regelmæssig radonmätning er et vigtigt skrid for at beskytte dig selv og dine kære mod de alvorlige sundhedsrisici, som radon kan medføre. Ved at handle i tide kan du sikre, at dit hjem er et trygt sted at bo.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark