Sænk elregningen med alt fra energivenlig opvarmning til udskiftning af vinduer og døre

//

Hvis du ønsker at gøre din bolig mere energivenlig, behøver det ikke at betyde store renoveringer eller dyre investeringer. Mange af os tror, at energibesparende forbedringer kræver en kæmpe indsats, men sandheden er, at selv små justeringer kan have en stor effekt. I denne artikel forsøger vi at give dig, enkelte og konkrete tips til at forbedre din boligs energieffektivitet, ved alt fra små justeringer i vandværk, til udskiftning af vinduer og døre.

Energivenlig opvarmning: Reducer energiforbruget i varmesystemet

Opvarmning er en af de største energislugere i hjemmet, så det er det perfekte sted at starte, hvis du vil gøre dit hjem mere energivenligt. Heldigvis behøver du ikke at udskifte hele varmesystemet for at få bedre resultater. Der er flere små justeringer, du kan foretage for at optimere opvarmningen i din bolig, spare energi og samtidig holde på varmen.

  1. Juster din termostat – det betaler sig hurtigt
    En af de nemmeste og mest effektive måder at spare på energien er ved at justere din termostat. Ved at sænke temperaturen blot én eller to grader kan du reducere dit energiforbrug markant
  2. Installer en smart termostat
    Hvis du endnu ikke har en programmerbar termostat, så overvej at investere i en smart termostat. Disse smarte enheder kan styres fra din smartphone, så du kan tilpasse varmen, selv når du ikke er hjemme. Har du glemt at skrue ned for varmen, før du tog på arbejde? Ingen problem!
  3. Sørg for vedligeholdelse af dit varmesystem
    Et andet vigtigt skridt er at sørge for, at dit varmesystem kører optimalt. Har du en varmepumpe, fjernvarme eller et andet varmesystem, er det afgørende, at det serviceres jævnligt
  4. Husk at lufte radiatorerne
    En af de ofte oversete opgaver i forbindelse med opvarmning er at lufte radiatorerne. Hvis dine radiatorer har luftlommer, vil de ikke varme ordentligt op, og du kan ende med at skrue unødigt op for varmen.
  5. Isolér dine rør
    Endelig kan du overveje at isolere rørene i dit varmesystem. Især rør, der løber gennem uopvarmede rum som kældre eller lofter, kan med fordel isoleres for at forhindre varmetab.

Energibesparende vandhaner og brusere

Når vi taler om energibesparelser i hjemmet, tænker de fleste af os på elektricitet og varme, men varmt vand er faktisk en anden stor energisluger, som vi ofte glemmer. Hver gang du tænder for det varme vand, bruger du energi på at opvarme vandet, og det kan hurtigt blive en dyr affære, især hvis du har en stor familie. Men der er gode nyheder – med enkle investeringer kan du reducere dit vandforbrug markant, og dermed også dit energiforbrug.

En af de bedste investeringer, du kan gøre, er at udskifte din bruser med en vandbesparende model. Vandbesparende brusere er designet til at begrænse mængden af vand, der løber igennem, uden at du mærker forskel på vandtrykket.

En anden billig løsning er at installere vandbesparende perlatorer på dine vandhaner. Disse små enheder skruer du blot fast for enden af hanen, og de fungerer på samme måde som vandbesparende brusere. De blander luft med vandet, hvilket reducerer mængden af vand, der kommer ud, uden at det føles som om, at du får mindre vand.

Tætning og udskiftning af vinduer og døre

Når vi taler om energitab i hjemmet, kan en udskiftning af vinduer og døre være en stor hjælp. Utætte vinduer og døre kan lade kold luft sive ind og varm luft slippe ud, hvilket betyder, at du bruger unødvendigt meget energi på at varme hjemmet op.

Tjek tætningslisterne

En af de første ting, du bør gøre, er at tjekke tætningslisterne omkring dine vinduer og døre. Over tid kan disse lister blive slidte eller beskadigede, hvilket skaber små åbninger, hvor træk kan slippe ind. Hvis du bemærker, at der kommer kold luft ind, når vinduerne er lukket, er det sandsynligvis på tide at udskifte tætningslisterne.

Brug tætningsbånd og skum

Hvis du har større revner eller åbninger omkring dine vinduer og døre, kan du bruge tætningsbånd eller skum til at forsegle dem. Tætningsbånd er let at anvende og kan købes i forskellige tykkelser, så de passer til dine specifikke behov. Står det helt slemt til med tætheden af dine vinduer og døre, kan en udskiftning af vinduer og døre gøre underværker.

Energibesparende gardiner og folie

En anden løsning er at investere i energibesparende gardiner eller vinduesfolie. Disse gardiner er specielt designet til at hjælpe med at holde varmen inde om vinteren og udelukke varmen om sommeren. På samme måde kan vinduesfolie reducere varmetab gennem vinduerne ved at reflektere en del af varmestrålingen tilbage ind i rummet.

Overvej energivenlige vinduer og døre

Selvom vi taler om løsninger, der ikke kræver store renoveringer, er det værd at nævne, at hvis dine vinduer er meget gamle, kan det være en god investering at udskifte dem med energivenlige modeller. Det samme gælder dine døre. Moderne vinduer og døre har langt bedre isoleringsevne end ældre vinduer og kan reducere varmetabet markant. Skal du mærke store ændringer, er en udskiftning af vinduer og døre utrolig brugbar.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark