Alt du skal vide om en hjernerystelse

//

En hjernerystelse er en form for hovedtraume, der opstår, når en persons hoved udsættes for et hårdt slag eller et pludseligt stød. Det kan være forårsaget af, at man slår hovedet mod en genstand, falder og slår hovedet mod jorden eller oplever voldsomme rystelser i hovedet og nakken.

 

De mest hyppige symptomer

De mest almindelige symptomer på en hjernerystelse er hovedpine, forvirring, kvalme, træthed eller døsighed, problemer med at holde balancen, når man står eller går, sløret syn, utydelig tale og ændret adfærd. Nogle mennesker kan også opleve tab af bevidsthed efter en traumatisk hjerneskade.

 

Hvad sker der under en hjernerystelse?

Efter en hjernerystelse undergår hjernen forandringer på grund af kemiske ubalancer i nervecellerne og axoner, der strækkes eller rives over. Hjernen har brug for tid at hele og det kan tage uger eller måneder for personen at komme sig helt. Det er vigtigt at hvile sig efter et hovedtraume og undgå aktiviteter, der kan skade hjernen yderligere – f.eks. kontaktsport. Det anbefales kraftigt at søge lægehjælp umiddelbart efter en hovedskade for at sikre korrekt behandling og heling.

Det er også vigtigt for folk, der har oplevet et hovedtraume, og deres familiemedlemmer, at være opmærksomme på potentielle langtidsvirkninger af skaden, såsom hukommelsesproblemer, koncentrations- og organisationsbesvær, personlighedsændringer, søvnforstyrrelser eller depression. Hvis nogen af disse symptomer er til stede efter en hovedskade, bør man søge lægehjælp med det samme.

 

Hvad lang tid varer det?

Længden af en hjernerystelse afhænger af skadens alvor og den enkeltes restitutionsproces. For nogle kan det tage dage eller uger at komme sig helt, mens det for andre kan tage måneder eller endnu længere.

 

Hvad skal du gøre?

Hvis du oplever nogle af de symptomer, der er beskrevet ovenfor, efter at have fået en hovedskade, er det vigtigt at søge lægehjælp så hurtigt som muligt. En evaluering af en kvalificeret læge kan hjælpe med at afgøre, om du har fået et hovedtraume og give dig behandling for din tilstand. Behandlingen omfatter typisk hvile, medicin til at lindre symptomerne, fysioterapi og rådgivning. Ved at søge ordentlig lægehjælp kan personer med hjernerystelse reducere deres risiko for langsigtede komplikationer og forbedre deres sandsynlighed for at komme sig helt.