Angst

//

Har du angst?

Oplever du, at du nogen gange ikke er i stand til at leve en normal hverdag, fordi angsten spænder ben for dig? Så er du ikke alene. Det er helt normalt at føle angst, og mange mennesker oplever perioder eller episoder, der kan føles særligt angstprovokerende. Dog kan det være et problem, hvis angsten fylder for meget i hverdagen, og forhindrer dig i at have en normal hverdag uden at angsten styrer dine følelser og handlinger. Det kan du heldigvis få hjælp til hos en erfaren psykoterapeut

 

Hvordan føles angst?

Angst kan være flere forskellige ting. Din krop reagerer naturligt på truende eller farlige situationer med angst, da dette er en overlevelsesmekanisme der skal beskytte dig fra fare. Du kan f.eks. opleve hjertebanken, åndenød, svimmelhed eller at din krop bliver meget varm og begynder at svede, når du befinder dig i angstprovokerende situationer. Det er naturligt at føle angst ved f.eks. at gå alene på et mørkt sted om aftenen- her kan det være nødvendigt for din sikkerhed at du er særligt på vagt, og din krop reagerer ved at sætte alle alarmsystemerne i gang og ved at pumpe adrenalin rundt i kroppen, så du er parat i tilfælde af fare. 

Problemet kan opstå når kroppen reagerer på denne måde i situationer, der ikke udgør dig nogen trussel. Du kan opleve at have samme kropslige reaktion når du skal præsentere foran en forsamling eller når du går på gaden. Pludselig farer paniktankerne rundt i hovedet på dig, du føler hjertebanken og sved og har lyst til at løbe hjem i sikkerhed- selvom der ikke er nogen fare overhovedet. Det kan også være du oplever en fornemmelse af at være lammet og fastfrosset, ude af stand til at handle, eller endda at du oplever en slags mental afkobling fra dine omgivelser- angstanfald kan komme i mange forskellige former, og kan se meget forskellige ud fra person til person. 

For mange kan et angstanfald udvikle en yderligere frygt for angsten, da man så vidt som muligt vil prøve at undgå et anfald og dermed undgår situationer, der eventuelt kan trigge et anfald. Dette kan medføre ekstremt indskrænkelse af ens hverdag, da angsten kommer til at fylde enormt i ens hverdag, jo mere hensyn der skal tages til den.

Få hjælp til at tackle din angst: find en behandler

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark