Er vin bæredygtigt og er der en smagsforskel? Det har der været mange spekulationer omkring, da man har haft nogle normer i dyrkelsen af god vin i de sydlige distrikter.
Hvad er god vin?
Mange vil pege i retningen af syden til dette spørgsmål. Fransk, italiensk og spansk. Men her har det længe været normalt, at have en mindre bæredygtig proces med tilføjelser af midler, som ikke er sunde for miljøet. Især ved ‘dårlige’ vin år, hvor der ikke har været meget sol og regn. Vin er som sagt en meget eftertragtet handelsvarer og man finder ikke mange afkroge af verdenen, hvor der ikke drikkes vin i et eller andet omfang. Ofte hersker der smagspræferencer, hvilket gør at man peger i vidt forskellige retninger.
Hvad kan danskerne lide?
Danskere er især glad for fransk vin, som langt fra er det mest bæredygtige. I og med, at vi er en nation der længe har haft gode handelsaftaler med syden, har vi længe haft adgang til god smagfuld vin. Dog, har nye strømme af naturvin og en overordnet holdning til natur og miljø åbnet op for et bredere marked og mere diversitet i feinschmecker miljøet omkring vin. Man kan, ved næsten alle nye restauranter, finde en naturvin eller en biodynamisk vin på menukortet. Smagen er ikke nødvendigvis god endnu, men med de nye mulighed for vin lavning, vil man snart kunne finde et stort udvalg af god naturvin.
Hvad er bæredygtig vin?
Man må forvente, at de fleste vil undgå mest muligt nutildags. Ikke kun på grund af miljøet, men også af økonomiske årsager. Mange prøver derfor at opfylde nogle af de punkter der omhandler bæredygtig vin, som er: bæredygtighed, biodynamik, økologi og konventionel. Det er svært at opfylde alle krav, men med tiden vil det være nemmere da man ser en større efterspørgsel og det vil medfører stordriftsfordele og prisdiskrimination.