Bæredygtige byggemetoder for en lysere fremtid

//

Det er vigtigere end nogensinde før at bygge bæredygtigt. Men hvad betyder bæredygtigt byggeri egentlig?

Kort sagt er bæredygtigt eller grønt byggeri en praksis, hvor der skabes strukturer og anvendes processer, der er miljømæssigt ansvarlige og ressourceeffektive i hele bygningens livscyklus, lige fra placering til design, konstruktion, opførelse, drift, vedligeholdelse, renovering og nedrivning. Det betyder, at der skal anvendes materialer, der har en lav miljøbelastning, at affaldet skal minimeres, og at der skal skabes et sundt indeklima. Lad os se nærmere på et par bæredygtige byggemetoder, som du kan indarbejde i dit næste projekt.

Det første skridt i bæredygtigt byggeri er at anvende materialer, der er genbrugt eller genanvendt. En måde at gøre dette på er ved at bruge genbrugsstål i din indramning, som kræver mindre energi at producere end nyt stål. Du kan også bruge flyveaske i stedet for portlandcement i beton, hvilket ikke blot reducerer drivhusgasemissionerne, men også forbedrer betonens styrke og holdbarhed.

Et af de vigtigste aspekter af bæredygtigt byggeri er at forbedre energieffektiviteten, hvilket sparer ressourcer og reducerer drivhusgasemissionerne. Der er mange måder at forbedre energieffektiviteten i en bygning på, bl.a. ved at isolere vægge og tage, installere Energy Star-apparater og -vinduer, anvende LED-belysning, udnytte naturlig ventilation og dagslysstrategier, installere solpaneler og anvende geotermiske systemer. En måde, hvorpå man virkelig kan sætte sit præg på energieffektiviteten, er ved at sigte mod at opnå netto-nul-energistatus for sine bygninger, hvilket betyder, at de producerer lige så meget vedvarende energi, som de bruger på årsbasis. National Renewable Energy Laboratory har flere casestudier af kommercielle netto-nul-bygninger, hvis du har brug for inspiration.

Et andet vigtigt aspekt af bæredygtigt byggeri er at skabe et sundt indeklima for beboerne, hvilket begynder med at vælge materialer med omhu. Mange standardbyggematerialer udleder kemikalier, der er kendt som flygtige organiske forbindelser (VOC), som kan være skadelige for menneskers sundhed, så det er vigtigt at anvende materialer med lavt eller intet VOC-indhold så vidt muligt. Du bør også indarbejde strategier til sikring af god indendørs luftkvalitet, f.eks. ved at specificere luftfiltreringssystemer og sørge for tilstrækkelig ventilation. Endelig kan du ved at anvende grønne rengøringsmetoder reducere eksponeringen for skadelige kemikalier, samtidig med at du stadig holder dine lokaler rene og præsentable. 

Bæredygtige byggemetoder bliver mere og mere vigtige, efterhånden som vi begynder at se de ødelæggende virkninger af klimaændringerne på nærmeste hold. Ved at indarbejde nogle af disse bæredygtige byggemetoder i dit næste projekt kan du være med til at skabe en lysere fremtid for os alle.

Læs flere artikler om den grønne omstilling på Lyshuset.dk