Her er det bæredygtige alternativ til bitcoin

//

Har du læst meget om bitcoin, så ved du nok allerede, at bitcoin ikke er miljøvenligt og slet ikke bæredygtigt. Dette betyder ikke, at man ikke skal købe bitcoins, og køb bitcoins nu, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er dog vigtigt at tænke på miljøet, og hvordan man kan være med til at støtte ting som grøn omstilling.

I denne artikel kommer vi til at beskrive en kryptovaluta, en meget populær en, der er i gang med at gå fra mining til hvad der kaldes for staking. Dette kan være med til at reducere energiforbruget for den pågældende blockchain med op til 99%. Der er regnet meget på disse tal, og overgangen er allerede i gang – det ser meget positivt ud.

Alternativet: Ethereum 2.0

Mange har omtalt Ethereum som en Bitcoin 2.0, men nu kommer der altså en meget forbedret version af Ethereum, og denne er blevet navngivet Ethereum 2.0. Den største ændring der er ved at blive foretaget er, at Ethereum er ved at udskifte Proof of Stake med Proof of Work.

Proof of Work

Har du købt bitcoins, så har du måske også overvejet at mine dem. Denne proces kaldes mining og består i bund og grund af computere, der allesammen udregner et bestemt regnestykke. Dette regnestykke er meget kompliceret, og hvis der er mange konkurrenter (mange konkurrerende computere), så bliver dette regnestykke automatisk større. I dag er der millioner af computere, der prøver at regne dette regnestykke ud.

Problemstillingen med det ovenstående system er selvfølgelig, at det bruger rigtig meget strøm. Bevares, hvis man har få computere på netværket, der konkurrerer, så er det ikke et stort problem. Men når vi er oppe på millioner af specialiserede computere, så bliver det et problem. Problemet bliver også kun større, fordi regnestykket bliver sværere.

Proof of Stake

Alternativet til mining kaldes for staking, og det kommer fra mekanismen Proof of Stake. Her kan man være med til at validere overførsler på blockchainen ved at betale en form for “depositum”. Man får så også penge for at hjælpe. Dette depositum er med til at sikre, at du ikke validerer uægte transaktioner. Bliver det opdaget (og det sker automatisk!), så mister du noget af eller hele dit “depositum”.

Det bedste ved det ovenstående er, at nu kan flere mennesker være med til at understøtte netværket eller blockchainen, samt at de får penge for det. Den vigtigste fordel er dog, at der skal bruges langt mindre computere til at holde netværket kørende. På den måde falder energiforbruget med op til 99%.

Ikke et nyt koncept

Proof of Stake er ikke noget, Ethereum har fundet på. Nej, det har eksisteret i en del år. Problemet har bare været at få folk med på idéen. Det er nemlig ikke ligetil at skifte noget, når det kommer til kryptovalutaer. Minerne skal være enige om det, ellers skaber man blot en ekstra kryptovaluta. Det bliver til noget værre rod, hvis man ikke får enighed. Heldigvis ser det ud til, at de har fået bred opbakning denne gang. Vi glæder os til at følge med i, hvordan det går for Ethereum i fremtiden.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark