Hvad betyder det at bygge grønt?

//

I forbindelse med global opvarmning er mange sektorer begyndt at tænke i mere grønne baner. Bæredygtigheden skal på dagsordenen og miljøvenlige tiltag skal integreres i hverdagen.

Denne trend breder sig både i privatlivet og erhvervslivet. Folk får i stigende grad mere lyst til at gøre en forskel og dette ønske reflekteres mere og mere på arbejdspladsen.

Også i byggebranchen finder arbejdere og eksperter måder, hvorpå de kan mindske deres CO2 udslip. Her er nogle af de ting, som for eksempel en håndværker skal tage stilling til, hvis de vil bygge grønt.

 

Bæredygtige materialer

Inden noget som helst kan bygges, så skal materialerne samles og allerede her starter beslutningerne.

Når for eksempel en tømrer går ud i et byggemarked og skal købe ind, så kan de med fordel kigge efter certificeringer. Der er nemlig en række af disse, som hjælper med at fortælle køberne om, hvordan processerne er foregået i forbindelse med at udvinde produktet.

Her kigges der eksempelvis efter:

  • Indeklimamærket
  • Svanemærket
  • EU-blomsten
  • FSC-mærket

 

Tætte bygninger

Materialerne skal selvfølgelig være produceret og solgt under ordentlige forhold for arbejderne, områderne hvor det er udvundet og lokalsamfundet i det givne område.

Når den beslutning er taget, så er håndværkere allerede langt til også at overholde energikravene. Der er nemlig også sat krav til dele af en bygning såsom døre og vinduer.

Idéen med kravene er, at hvis de er tætte, så kan en bygning holde på sin varme længere, så skal der ikke produceres lige så meget varme og i sidste ende ender det med et lavere CO2 udslip.

 

Affaldssortering

Byggevirksomheder står for rigtig meget produktion af affald. Det er en naturlig selvfølge, når ting skal bygges, men det betyder ikke, at affaldet skal afskaffes på hvilken som helst måde – i hvert fald ikke, hvis ambitionen er at være en miljøvenlig virksomhed.

Hertil er der etableret nogle sorteringskrav, der skal sørge for at mitigere potentielt uansvarlig afskaffelse af affald.

Ligesom vi oplever det som privatpersoner, så er der nemlig også forskel på, hvilke skraldespande håndværkere skal placere deres affald i. Der er nemlig forskel på, hvordan de skal efterbehandles for at have den mindst skadelige effekt på miljøet og derfor er det også vigtigt, at disse materialer ikke blandes sammen.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark