Hvad kan sand bruges til

//

Generelt om sand

Sand er en vigtig ressource på Jorden, og det har mange forskellige anvendelsesmuligheder. Det er vigtigt at være opmærksom på de forskellige anvendelser af sand, så det kan bruges så effektivt som muligt. Selvom det næsten er det samme, så er der faktisk en forskel på sand og grus, som helt simpelt kommer an på størrelsen af kornet. Et sand korn er nemlig mindre end et gruskorn.

Anvendelse

Der er mange forskellige anvendelsesmuligheder for sand. Nogle af de mest almindelige anvendelser er inden for byggeri, landskabspleje og produktion. Sand bruges også til støberiarbejde, glasfremstilling, olie- og gasproduktion og som slibemiddel.

En af de vigtigste anvendelser af sand er i byggeriet. Sand bruges til at fremstille beton, som er det vigtigste byggemateriale, der anvendes i hele verden. Beton fremstilles ved at blande cement med sand og vand. Denne blanding danner et stærkt materiale, som kan bruges til at bygge huse, broer og veje.

Sand bruges også til landskabspleje. Det kan bruges til at skabe gangstier, haver og andre udendørsarealer. Sand kan også bruges til at udfylde lave områder eller til at opbygge op hævede områder.

Produktion er en anden vigtig anvendelse af sand. Sand anvendes til fremstilling af glas, elektronik, plastik og andre produkter. Det bruges også som slibemiddel i mange forskellige fremstillingsprocesser.

Sand & kunst

Sand kan altså være lige så blødt som det kan være hårdt. Laver man en kompakt masse, vil man endda kunne lave pæne og meget flotte skulpturer ved at bruge sand. Der findes bla. et meget populært sandmuseum kaldet “The sand museum” som er at finde ude i nogle klitter i en lille japansk by kaldet Tottori. Det er også at finde i Danmark, hvor der rundt omkring er såkaldte sandfestivaler, hvor man kan se meget detaljeret sandskulpturer til fine priser.

Sand er et grundstof, og naturligt dannes i havene gennem fraktioner og tryk. Det kan sågar bruges til at fjerne ukrudt og holde en fin og pæn indkørsel til sin carport. Dog er det ofte i størrelsen grus, at man bruger fugesand, hvilket er noget af det mest populære middel til at fjerne ukrudt i fugerne mellem fliser. Håber i kunne lide indslaget, og at i vil fortælle historien om sand og dens mange egenskaber videre til andre.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark