Kør grønt med el- og hybridbiler

//

Verden er under forandring, og det samme er måderne, vi kører på. Biler med forbrændingsmotorer dominerer stadig på vejene, men der dukker faktisk flere og flere elbiler op, som du måske har lagt mærke til, når du kører på vejene. Elektriske køretøjer har eksisteret i mange år efterhånden, men først for nylig er de blevet sådan rigtigt almindelige. Hvad er elbiler? Er de rigtige for dig? I denne guide fortæller vi dig alt, hvad du skal vide om elbiler, herunder hvordan de fungerer, og hvad der adskiller dem fra andre transportformer – og om du bør investere i en elbil, eller om du bør vente lidt tid endnu, til priserne på elbiler falder. Du kan besøg en erfaren bilforhandler i Odense, hvis du ønsker mere eksperthjælp.

Hvad er et elektrisk køretøj?

Elbiler drives af elektricitet, der er lagret i et batteri. De fleste elbiler bruger genopladelige batterier, som kan tilsluttes til særlige ladestationer eller stikkontakter, hvor du herigennem oplader bilens batteri. Elbiler er også kendt som nul-emissionskøretøjer (ZEV’er). De udleder ingen drivhusgasser, fordi de kun bruger elektricitet fra vedvarende energikilder som f.eks. sol- og vindkraft. Før du køber en elbil, skal du undersøge, hvor meget kuldioxid den udleder, når den er opladet og kører – dette tal kaldes CO2-emissioner. Med erhvervsleasing kan du lease både elbiler og hybridbiler.

Fordele ved elektriske køretøjer

Elbiler har en række fordele i forhold til benzindrevne biler. Disse omfatter:

  • Elbiler er billigere at vedligeholde, da der er færre bevægelige dele, og elmotorer kræver mindre vedligeholdelse end benzinsmotorer.
  • I stedet for at have en motor med hundredvis af små dele, der kan gå i stykker – og som så skal udskiftes – består elmotorer af en enkelt del, der sættes i bilen. Der er ikke behov for tændrør eller oliefiltre i en elbil, hvilket betyder mindre vedligeholdelse i det hele taget.
  • Fordi de kan oplades hjemme, behøver elbiler ikke at køre til benzintanken så ofte som konventionelle biler.

Hybridbil eller elbil?

Det vigtigste at overveje, når du skal vælge mellem en hybrid- og en elbil, er dine kørselsvaner.

  • Hvis du kører meget i byen, vil den mest effektive løsning være en hybridbil. Hybridbiler er i stand til at genvinde noget energi fra bremsning og bruge den til at drive bilen, hvilket reducerer brændstofforbruget. Med den langsommere fart vil du også køre på el fremfor benzin.
  • Hvis du er på udkig efter noget, der er skånsomt for pengepungen, kan du i stedet vælge en elbil. Elbiler er generelt billigere end deres benzindrevne modstykker, fordi de har færre dele, der skal udskiftes med tiden (og mindre vedligeholdelse). Desuden kan diverse skattefradrag hjælpe med at reducere omkostningerne yderligere. Disse er til for at gøre det til en fordel at vælge en elbil – også for at gøre fremtiden grønnere.
  • Når det kommer til rækkevidde, så skal du tænkt enormt meget over, hvad dine behov er. Har du behov for at køre lange distancer, kan det være, at en hybridbil er et mere sikkert valg. Så risikerer du ikke at løbe tør for strøm. Hvis du har en fast rute, du kører hver dag, kan du med fordel købe en elbil, der passer til denne.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark