Leder du efter en kylling, der har haft et godt liv?

//

Køb en økologisk kylling fra Den Gode Gård i Sindal nær Hjørring. Her er du sikret, at kyllingerne har haft et dejligt liv. Det er økologiske kyllinger, der får god foder, har dejligt meget plads og som ikke lider overlast under opvæksten. Det kan være svært at vide, hvad man skal kigge efter, når man forsøger at købe etisk opdrættet fjerkræ. Hvordan ved du, at den kylling, du køber, er blevet behandlet godt, før den blev til aftensmad? I dette blogindlæg giver vi dig nogle tips til, hvordan du kan vælge en glad kylling generelt set.

Når du handler i supermarkedet, skal du kigge efter fjerkræ, der er mærket som “etisk opdrættet”. Det betyder, at kyllingen er blevet opdrættet på en human måde med masser af plads til at bevæge sig og frisk mad at spise. Du kan også spørge slagteren eller personalet i kødafdelingen om, hvor fjerkræet stammer fra. Der er desuden også den smarte mærkningsordning, du kan kigge efter på pakkerne. Her er grønne hjerter, hvor dyrevelfærden er rangeret fra 1-3 grønne hjerter. Hjerterne er fyldt ud og altså helt grønne, så hvis du finder en pakke, der først har et grønt hjerte efterfulgt af to tomme hjerter, betyder det, at denne kylling er rangeret 1 ud af 3 mulige. Det er stadig et fint alternativ, da kyllingen har haft det meget bedre end mange andre kyllinger. Men hvis du vil have det absolut bedste, skal du altså gå efter en kylling, hvor der på pakken er 3 grønne hjerter.

En anden ting du skal kigge efter er racer. Der findes flere forskellige, og det er de færreste, der har helt styr på dette – hvilket også er logisk nok. Raceopdræt siger nemlig også noget om, hvilke principper man har, når man opdrætter bestemte kyllinger. Og dette kan altså sige noget om, hvordan kyllingen har haft det. Hvis du er meget i tvivl om dette, kan du med fordel også spørge din lokale slagter til råds – han eller hun vil have helt styr på dette.

Hvis du har adgang til en lokal gård eller et lokalt landbrugsmarked, så prøv at tale med de landmænd, der opdrættede fjerkræet. De vil kunne fortælle dig alt om, hvordan de passer på deres høns, og hvilke levevilkår de har haft.

Køb altid økologisk

Økologisk kylling er garanteret burfri, hvilket betyder, at fuglen har masser af plads til at bevæge sig rundt. Kig efter mærkningsordningerne (godkendt dyrevelfærd). Disse mærker sikrer, at kyllingerne er blevet behandlet godt med tilstrækkelig plads til at bevæge sig rundt, adgang til udendørsarealer og ingen antibiotika eller væksthormoner. På den måde vælger du altså også sundhed til for dig selv, da du undgår at få nogle af de ting, som ikke-økologiske kyllinger har fået.

Tjek dit lokale landbrugsmarked for at finde etisk opdrættet fjerkræ. Mange små landmænd sælger deres kød direkte til forbrugerne, så du kan spørge dem om, hvordan de behandler deres dyr. Hvis du køber direkte fra landmanden, slipper du også for mellemmanden, hvilket betyder, at du betaler mindre for dit kød.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark