Mangel på computerchips illustrerer vigtigheden af brugt IT

//

Vi er midt I en krise indenfor elektronik, hvor store multinationale selskaber som Apple og Samsung udskyder lanceringen af deres nyeste produkter, mens Sony, spilgiganten bag Playstation 5, har stort besvær med at producere konsoller nok til at tilfredsstille den store efterspørgsel. Store bilproducenter må ligeledes holde igen med at producere nye bilmodeller med elektronisk indmad. Alt sammen fordi der ikke er nok råstoffer til at producere de computerchips, der driver den stigende mængde af elektronik som verdens befolkning år for år køber og smider væk, i den teknologiske udviklings navn.

Brugt IT er svaret

Den lave produktion af elektronik har fået priserne på det der bliver produceret til at skyde i vejret. Alt fra grafikkort til PS5’er bliver opkøbt af skruppelløse mellemfolk, og videresolgt til uhyrlig overpris. Og selvom markedet nok skal finde en løsning på sigt, er det symptomatisk for den brug-og-smid-væk-kultur der eksisterer indenfor elektronik. Nu, mere end nogensinde, er det smart at købe sin elektronik brugt, da det indeholder chips der allerede er produceret og stadig fungerer i bedste velgående. Ved f.eks. at købe brugte iPhones og iPads kan du få dem en del billigere end fra ny, uden at give afkald på det store ift. funktionalitet, da en iPhone med et par år på bagen stadig kan det meste af det som en ny iPhone kan.

Samtidig sparer du miljøet for en kæmpe mængde drivhusgasser forbundet med produktionen af nye smartphones. 80% af en smartphones CO2-aftryk er forbundet med produktionen af den. Ved at købe den brugt sparer du altså miljøet for en masse kuldioxid, og mindsker det aftryk du sætter på klimaet.

Er du bekymret for mindsket batterilevetid, eller andre skavanker der kunne være ifm. køb af en brugt telefon, bør du overveje at købe refurbished. Refurbished betyder at en brugt enhed bliver restaureret med nye enkeltdele der hvor det vurderes nødvendigt. På den måde kan man puste nyt liv i brugt elektronik, så det fungerer som nyt, uden den samme belastning på klimaet.