Bliv klar til kolde tider med et velisoleret hus

//

Energipriserne stiger, og du går måske så småt og overvejer, hvordan du kan sænke dine varmeudgifter. Har du ikke et velisoleret hjem, kan det blive utrolig dyrt at fyre for gråspurvene snart. Og hvis du har et virkelig velisoleret hjem, vil det også få en bedre energimærkning i forbindelse med eventuelle salg af boligen i fremtiden.

Udover at spare dig penge vil et velisoleret hjem også være langt mere klimavenligt, da det bruger varmen mere effektivt. Jo mindre energi der kan bruges, jo bedre er det for miljøet.

Gode vinduer

Alt bliver slidt, og det gælder også vinduerne i dit hjem. Vinduer er et af de steder, hvor du kan tabe mest varme, hvis der ikke er en ordentlig isolering. Kulde kan let sive ind langs vinduesrammer, så snart der opstår små huller og revner i takt med at vinduet slides af vind og vejr.

Du vil derfor være nødt til at udskifte vinduerne før eller senere. Hold øje med skader, råd og slid i rammen. Især råd vil betyde, du har brug for at udskifte det hele, da det er svært at stoppe, når det først er begyndt. Der findes maling, der kan beskytte træværket, men det vil ikke virke for evigt.

Et sikkert loft og tag

Toppen er huset er endnu et sted, hvor du mister meget varme, hvis der er dårlig isolering. Har du ikke isoleret taget ordentligt, vil loftet blive koldt og fugtigt, hvilket gør det til et dårligt sted at opbevare ting eller at have beboelse. Omkring 25-40% af varmetab sker op gennem loft og tag, da varme naturligt stiger til vejrs. Her kan du dermed spare mange penge, hvis du sørger for ordentlig isolering.

Ligesom vinduer behøver du ikke efterisolere hvert eneste år. Vi taler nærmere en udskiftning eller vedligeholdelse, der skal ske med måske 10 års mellemrum, alt efter hvor slemt det står til. Det kan også være en god idé at få en professionel isolatør ud med et par års mellemrum for at tjekke, at tagisoleringen ligger som den skal.

En god tommelfingerregel er at, tagisolering skal være mindst 300-400 mm tykt, hvis du vil sænke energiniveauet i boligen.

Har du tjekket hulmuren?

Er din bolig fra før 80’erne, har den højest sandsynligvis en hulmur. Det er en ydervæg, som har et mellemrum mellem den inderste og yderste væg. Den blev sjældent isoleret før i tiden, så varmen dermed siver lige ud gennem væggen og ikke kan holdes indenfor. 

En isolatør kan hjælpe dig med at fylde hulmuren op, så den isoleres og faktisk begynder at stoppe varmen fra at forlade boligen.

Hvornår skal du isolere?

At isolere er vigtigt, men der skal helst være en god grund til det. Mange boliger er fint isolerede, og du behøver derfor ikke smide flere penge end nødvendigt efter det. Bor du til gengæld i et hus fra før 70’erne, er det ofte en god idé at efterisolere.

Du kan også bestille en termografering fra en isolatør, så du kan få en professionel vurdering.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark