Oplever din ven eller veninde dårligt selvværd?

//

Trin 1: tal om det

Den eneste og vigtigste måde at finde ud af om en person, der ikke umiddelbart giver udtryk for det, har dårlige tanker om sig, altså selvværd, er at tale med dem om det. Det er vigtigt at du som deres ven gør dem opmærksomme på at jo der er nogen der lytter og der er nogen der er parat til at hjælpe dig til at få det bedre. Der er nemlig altid en udvej. Der er en udvej ud af alt. Spørg soldater der har siddet i en hagl af kugler der flyver omkring dem. Når man sidder i situationen ville de alle have sagt at de var sikre på at dø. De kunne fortælle dig at jo, vi kommer aldrig hjem. Efterfølgende når de så evaluerer dagens kamphandlinger kan de se sig selv i revu. Først når støvet for alvor er faldet finder man ud af hvordan situationen var og hvad man gjorde for at komme ud. Uanset hvem af de overlevende soldater du spørger hvorfor du slap væk vil de alle kunne fortælle dig den samme historie om og om igen: Vi slap udelukkende væk på grund af vores samarbejde og fordi der var én udvalgt person der indså hvad der skulle gøres. Men nøgleordet er stadig teamwork. På sammen måde er det at have dårligt selvværd en solo og teamwork opgave. Man skal bare erkende situationen til andre.

Trin 2: Reager på det

Når i så har fået talt om hvad problemet er så kan i efterfølgende finde ud af hvad den rigtige løsning er. Det kan være super svært til at starte med at sige det til nogen. Især for mænd er det typisk at de ikke går til psykologen og lægen med diverse ”småsager” fordi de inderst inde synes det går imod deres maskuline værdier.

Trin 3: evaluer om det virker

Find lynhurtigt ud af om det virker. Når først man begynder at betale mange penge for en god psykolog eller får tildelt en gratis så kan man blot ved placebo tro at det gør en forskel.

Bæredygtighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark